December 16 2017 14:38:55
Navigáció
· Főoldal
· IVV 10 Km Tatabánya
· IVV 10 Km Tata
· GeoCheckpoint
· 109HA/DU004
· QSL Contact
· Eladó Rádiós dolgok
· Mérőállomás kialakítása
· WS állomások javítása
· Power Saver
· Galéria
· Copyright
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Hírkategóriák
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
Időjárás előrejelzés
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 2
· Legújabb tag: Balazs
Mérőállomás kialakítása

Mielőtt időjárás állomást vásárolsz:

Egy leendő mérőállomás kialakításánál az első és legfontosabb dolog, amit tisztáznod kell az, hogy pontosan mit is szeretnél. Naponta néhány alkalommal „észlelni” és az adatokat manuálisan beküldeni, vagy számítógéppel esetleg IP modullal automatikusan és folyamatosan adatokat szolgáltatni. Miután ezt a kérdést megválaszoltad, gyakorlatilag már csak az anyagi lehetőséged szab határt a beszerezhető mérőműszerek között.

Megvan az új (első) állomás. Hogyan tovább?

Mielőtt "vadul" nekiesnél az új állomás összeépítésének és üzembe helyezésének (tudjuk ez ilyenkor nagyon csábító) először mindenképp olvasd el a mellékelt kezelési utasítást, amely rendszerint igen részletesen leírja a további teendőidet. Ezzel sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad! A szenzorok csatlakoztatása és kihelyezése előtt az elemek behelyezésével (adapter csatlakoztatásával) mindenképp győződj meg a műszered működőképességéről.

Miről üzemeltesd?

Ez szintén nagyban függ attól, hogy milyen állomást vásároltál. Az egyszerűbb, kisebb állomások jellemzően elemről üzemelnek. Vannak ellenben olyan állomások is, amelyek elemről (elemekről) és hálózati adapterről is üzemeltethetőek. Azokat az állomásokat, amiket csak elemekről lehet üzemeltetni, célszerű jó minőségű Lithium elemekről üzemeltetni! Kellemetlen, amikor az elem idő előtt lemerül, vagy a benne lévő elektrolit belefolyik a készülékbe. Ezért inkább kerüld a 100 forintos elemeket. A tölthető elemek (akkumulátorok) használata sem ajánlott, ugyanis amíg az elemek kapocsfeszültsége 1,5 volt, addig az akkumulátoroké csak 1,2 volt, ráadásképp ezek töltéstároló kapacitása is kisebb! Ez kiemelten igaz a WS állomásokra, ahol a behelyezett 2 darab ceruzaelem 3 szenzornak is biztosítja a működéshez szükséges feszültséget! Az elemcseréket (függetlenül a töltöttségi állapotuktól) célszerű késő ősszel elvégezni. Kellemetlen érzés télen –10 fokban, hóesésben elemet cserélni. Én azt szoktam javasolni, hogy járassa mindenki elemről a készüléket.

Miért javasolom inkább az elemet?

Áramszünet esetén is üzemel a készülék, nincs adatvesztés, bár igaz nincs ami feltöltsön. Ami ennél is sokkal fontosabb, zivataros időben amikor csapkodnak a villámok a hálózati túlfeszültség könnyen tönkreteheti a készüléket, ami elemek esetében ugye kizárt. Érdemes meggondolni az elemek árát, szemben egy új állomással, vagy kábeles összeköttetés esetén akár új szenzorokkal is.

Kábel vagy rádióhullám?

Az egyszerűbb állomások szenzorai alapvetően rádióhullámokon (433MHz, 868MHz) kommunikálnak a bázisállomással. A komolyabb állomások rádióhullámokon is és adatkábelen is képesek kommunikálni. Azt hogy az adatátvitel melyik formáját választod a gyakorlatban több dologtól is függ. A kábeles adatátvitel biztosabb, ám kötöttebbé teszi a szenzorok kihelyezését és bizonyos állomástípusoknál a gyakoribb adatátvitel miatt az elemek élettartama is lerövidül (persze csak ha elemről üzemel). A rádiófrekvenciás adattovábbításnál nagyobb a szabadság a szenzorok kihelyezését illetően, ellenben különböző zavaró tényezők (falak, tereptárgyak, időjárás, légköri zavarok, stb…), ronthatják a szenzorok és a bázisállomás közötti kommunikációt.

Szenzorok elhelyezése:

A szenzorok helyes elhelyezését a lentiekben olvashatod.

Hőmérő szenzor:

A talajtól 2 méteres magasságban kell elhelyezni olyan módon, hogy közvetlen és szórt napsugárzás se érhesse, de a levegő szabadon mozoghasson körülötte. Erre a szenzorokhoz adott esővédő egyáltalán nem alkalmas! Külön erre a célra készült hőmérőházba vagy árnyékolóba kell tenni! Célszerű Északi oldalon, árnyékos helyen elhelyezni. A mérési pontatlanságok elkerülése miatt kerülni kell a tereptárgyak közelségét (min 10 méter). Ne legyen alatta aszfalt, beton, kavics, homok, célszerű füves talajon felállítani.

Szél szenzor:

Elhelyezése a talajtól 10 méteres magasságban. A nagyobb tereptárgyakat (házak) a mérési pontatlanságok (szél leárnyékolása, turbulencia) miatt kerülni kell!

Eső szenzor:

Az esőszenzor elhelyezésénél az egyetlen kitétel, hogy azt minden irányból 45 fokos szögben akadálytalanul érhesse a csapadék. Az összegyűlt csapadék a szenzor alján lévő nyílásokon folyik ki, ezért a felfogatásnál ügyelj arra, hogy ezeket a nyílásokat nehogy elzárd!

Amennyiben mindezzel megvagy kezdődhet a műszeres észlelés.

Még egy pár jótanács:

Esetlegesen fellépő működési problémákra, egyebekre.

Ha nincs átvitel a bázis és a kültéri egység között:

A rádiófrekvenciás jelátvitellel kommunikáló készülékek, típustól függően 25-100 méter közötti hatótávolsággal bírnak. Ez szinte minden készüléknél más, viszont minden készülék használati utasításában benne van. A megadott értékek minden esetben optimális esetet feltételeznek, zavaró tényezők nélkül. A megadott értékek a maximális értékek, viszont ezeket a valóságban szinte sosem lehet elérni. Zavaró tényezők lehetnek például:

- különböző nagyfrekvenciás zavarok
- tereptárgyak, épületek, magas növények (fák)
- az adó és a vevő közötti "vezetőképes" felületek (emberi test, talaj, épületek falai)
- a közelben működő elektromos háztartási berendezések
- rosszul árnyékolt PC
- egyéb rádiófrekvenciás (vezeték nélküli) készülékek pl: vezeték nélküli telefon

A fentiekben felsorolt dolgok közül több kiemelten ronthatja, vagy akár teljesen megszüntetheti a jelátvitelt. Lehetőség szerint ügyelni kell rá, hogy az adó és a vevő "lássa" egymást. Így a legbiztosabb a kapcsolat stabilitása. A készülékekben lévő elemektől is nagyban függ a hatótávolság, ezért célszerű a jó minőségű elemek használata! Vannak készülékek amelyeknél fel kell ismertetni a bázisállomással a szenzort, nem elég pusztán behelyezni az elemeket. A legtöbb állomás az elemek behelyezése után azonnal keresni kezdi a szenzor jelét, a szenzor pedig az elemek behelyezése után azonnal sűrű adásba kezd, hogy az állomás mielőbb megtalálja. Vannak azonban kivételek. Ezeknél a szinkronizálás módját szintén a használati utasítás tartalmazza.

Hosszabbíthatóak-e a szenzorok kábelei?

Természetesen IGEN. Vannak komolyabb állomások, amelyek szenzorai kábelekkel csatlakoznak egymáshoz. Ezek a kábelek többnyire 4 érből álló szabványos telefonkábelek. Ezeken a kábeleken gyárilag 4 pólusú RJ14-es típusú csatlakozók találhatóak. A garancia megőrzése miatt a hosszabbítást a kábel megbontása nélkül célszerű elvégezni. Ehhez egy ilyen csatlakozóra való toldóra és egy másik szabványos telefonvezetékre van szükség, aminek a két végére ugyanilyen csatlakozókat kell tenni. Ahol a kábelt veszed rendszerint van csatlakozó is, és présfogó is, és ha szépen kéred rá is préselik neked. Fontos a kábelben található erek azonos bekötése. Ezt a szakkereskedésben valószínűleg nem fogják neked elrontani, de célszerű ellenőrizni. Ezután csak össze kell csatlakoztatni a kábeleket és kész is vagy. Amennyiben a toldás kültéren lesz, abban az esetben célszerű annak vízmentességéről gondoskodni, a későbbi meglepetések elkerülése végett. A kábeleket célszerűen csak a legszükségesebb hosszra szabad toldani, az esetleges jelveszteség és ahol a tápellátás is ezen történik a feszültségcsökkenés elkerülése végett. Bár van információ olyan állomásról, ahol a gyári 10 méteres kábelt 50 méterig hosszabították. Igaz tökéletesen működik, mégis azt gondolom, hogy ez nem egy szükségszerűen követendő példa!

Nyomásmérő kalibrálása. Mikor, miért?

Az időjárás állomások egyik olyan eleme ami a pontos mérés miatt kalibrálásra (beállításra) szorul. A nyomásmérőket havontaérdemes kalibrálni. A műszerek képesek Abszolút(abs); és Relatív(rel) légnyomás mérésére is. Mérések során a relatív légnyomás értékét mérjük. Az abszolút légnyomás értékén nemlehet változtatni. A relatív légnyomás a mindenkori mérési hely tengerszintre átszámított légnyomása. 962 hPa abszolút légnyomás, a tengerszint felett 500 méterrel megfelel 1013 hPa a tengerszintre átszámított relatív légnyomásnak. Ez az érték adja a műszerek gyári alapértékeit, üzembe helyezéskor ez az érték jelenik meg. Ezt az értéket a kezelési utasításban foglaltaknak megfelelően át kell állítani a mérési hely tengerszint feletti magasságának megfelelő relatív légnyomás értékére. Hasznos tanács: a beállítást célszerű nyugodt, szélcsendes időben végezni, amikor a légnyomásváltozás mértéke minimális.

Tisztítás, karbantartás:

Ahhoz, hogy műszered a lehető legtovább megbízhatóan működjön, és pontosan mérjen néhány alapvető dolgot be kell tartanod, illetve el kell végezned rajtuk. Ilyenek a különböző tisztítási és karbantartási feladatok.

- üzemeltetés során kerüld a szélsőséges hőmérsékletet, durva lökéseket, rezgéseket, mert ezek a készülék károsodását okozhatják, illetve téves méréseket eredményeznek
- a kimerült elemeket azonnal távolítsd el a készülékből, ezzel meggátolva az elektrolit készülékbe szivárgását
- meghibásodás esetén a készüléket minden esetben vidd szakemberhez!
- a báziskészüléket puha, enyhén nedves ruhával szabad tisztítani, oldó és súrolószereket ne használj a tisztításnál!

A szenzorok tisztításánál az alábbiakat vedd figyelembe:

- a termo szenzor tisztítása szintén ugyanúgy történjen, mint a bázisállomásé, ügyelj arra, hogy víz még véletelen se kerüljön a szenzor belsejébe
- a csapadékmérő szenzort ellenőrizd, hogy a tölcséres részében ne gyűljön össze lomb, vagy más szennyeződés, ez hibás méréshez vezet
- ellenőrizd a szenzor billenő részét, amennyiben szükséges tisztítsd meg, hogy könnyen mozogjon
- a tölcsért sose tisztítsd folyó vízzel úgy, hogy egyben van az alsó résszel, ugyanis ebben van az elektronika, a befolyó víz az elektronika károsodását okozhatja!
- sose meritsd a szenzort vízbe
- a szélmérő szenzornál ellenőrizd, hogy a turbina vagy a kanalas rész könnyen forog-e, amennyiben pókhálós vagy egyéb szennyeződés van rajta távolítsd el
- ugyanez igaz a szélmérő szenzor iránymérőjére is

Juhász Péter
2009.08.21.
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Ma
2017. december 16.
Szombat
Etelka, Aletta

A Nap kel 07:38-kor,
nyugszik 15:54-kor.
Holnap Lázár, Olimpia napja lesz.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
Top 125,978 egyedi látogató Top