December 16 2017 14:37:03
Navigáció
· Főoldal
· IVV 10 Km Tatabánya
· IVV 10 Km Tata
· GeoCheckpoint
· 109HA/DU004
· QSL Contact
· Eladó Rádiós dolgok
· Mérőállomás kialakítása
· WS állomások javítása
· Power Saver
· Galéria
· Copyright
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Hírkategóriák
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
Időjárás előrejelzés
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 2
· Legújabb tag: Balazs
Power Saver

Power Saver a népbutítás, vagy hogyan húzzák le a szegény embert azzal, hogy 30-35%-al kevesebb lesz a villanyszámlája...

Bizonyára sokan találkoztatok már ezzel a kis készülékkel, és láttátok a Youtube-on fent lévő videó felvételt is. Ezen a felvételen jól látható, hogy a készülék (Power Saver) bekapcsolásakor elég komolyan visszaesik a hálózatról működtetett fogyasztó által felvett áram.

A többit amin ennek éppen az ellenkezőjét mutatják be természetesen nem reklámozza senki!!, valamint az sem teljesen egyértelmű, hogy mi történik a háttérben, amitől csökken az áramfelvétel... (ezt gondosan takarják, vajon miért??)

Lássuk mi is történik valójában. Működhet-e a készülék és ha nem akkor miért nem?

Létezik egy olyan, hogy Koszinusz FÍ csak így fonetikusan, hogy mindenki értse. Mi ez és miért fontos?? A következőkben leírom.

A koszinusz FÍ : a feszültség és az áram is szinuszos, ezt megfelelő műszerrel (oszcilloszkóppal) meg is jeleníthetjük. A gyakorlatban a feszültség és a hozzá tartozó áram szinuszhulláma soha nem esik egybe. Az áram szinuszhulláma vagy siet, vagy késik a feszültségéhez képest. A két szinuszhullám szögeltérésének koszinusza amit FÍ-vel jelölünk és fázisszögnek nevezünk.

Amikor az áram szinuszhulláma késik a feszültség szinuszhullámához képest olyankor, induktív meddő teljesítmény is keletkezik, a hasznos teljesítmény mellett. Ez nem hasznosul, viszont a hálózatot terheli, így a fogyasztásmérő is megméri! Amikor az áram siet a feszültséghez képest akkor kapacitív meddő teljesítmény keletkezik.

Ha ez a meddő teljesítmény kellően nagy (gyárak, üzemek), akkor szokás fázisjavító tagot beépíteni. Ami egy fázisszögfigyelő elektronikából és különböző értékű kondenzátorokból (kapacitásokból) áll.

A gyakorlatban mindig induktív meddő teljesítmény keletkezik. Ezt kapacitással (kondenzátorral) lehet "semlegesíteni" :) Csak, hogy maradjunk az érthetőségnél.

DE minél nagyobb a meddő annál nagyobb, kondenzátorra van szükség. Értelemszerűen kisebbnél kisebbre.

Akkor miért is nem működik a Power Sawer készülék amibe egy fix értékű kondenzátor van beépítve??

DE működik az :) csak mondjuk kell hozzá egy vendéglő vagy egy fűrészüzem, ahol megy 6-8 ipari olajsütő vagy 2-3 fűrészgép. Ezek már kellőképp nagy mennyiségű induktív meddőt termelnek ahhoz, hogy a kis Power Saverünk elkezdjen "fogyasztást csökkenteni"!! Azaz nem csökkenti a fogyasztást csupán a feszültség és áram szinuszhulláma által bezárt szöget csökkenti, ezáltal csökken a meddő teljesítmény, ami mint korábban írtam nem hasznos teljesítmény, pusztán csak a vezetékeket és a gépeket fűti, DE azt a fogyasztásmérő készülék megméri.

Olyan fogyasztás mérő készülék, ami szinte minden esetben digitális, NEM MECHANIKUS!! Valamint vannak benne kimondottan meddő teljesítmény mérésére alkalmas áramkörök, mivel ezen teljesítmények után az áramszolgáltató "büntetést" fizettet, hiszen feleslegesen terhelik vele a villamos hálózatot!!

Ezért is érdekeltek erősen az ipari fogyasztók, hogy minél kisebb meddő teljesítményük keletkezzen!! Nyilván kevesebb olyan villanyért fizetnek amit ugyan elhasználnak, de az ténylegesen nem a gépeiket működteti!

Tehát a saját háztartásunkban, ahol az induktív meddőt a TV a hűtő, bojler, mosó és mosogatógép, szárítógép (már ahol van) termeli, és ez a MECHANIKUS villanyórát (fogyasztásmérőt) is alig befolyásolja (1% alatt), mit teszünk egy ilyen készülék beiktatásával? SEMMIT!!

Annyit még el kell mondani, hogy ma már szinte az összes készülékbe gyárilag beépítik ezt a fázisjavító tagot!! tehát az A-B osztályba tartozó készülékek nem termelnek meddőt vagy csak igen csekély mértékben..., akkor minek is kompenzáljuk ezt még tovább??

Összességében: Ártani nem árt, de... :) 35%-ot senki nem fog spórolni a villanyszámláján...(sőt még 10-et sem) :)...

Mint azt feljebb írtam, jelentősebb meddő teljesítmények esetén (kisebb üzemek, vendéglátóipari egységek), a készülék természetesen végez fázisjavítást (kérdés mennyit, mert ugye azt azért elég pontosan számolni kellene), tehát jó az, DE az átlagos háztartások villamosenergia fogyasztását aligha fogja befolyásolni!!

Jó vásárlást!
Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Még nem értékelték
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Ma
2017. december 16.
Szombat
Etelka, Aletta

A Nap kel 07:38-kor,
nyugszik 15:54-kor.
Holnap Lázár, Olimpia napja lesz.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
Top 125,973 egyedi látogató Top