December 16 2017 14:38:12
Navigáció
· Főoldal
· IVV 10 Km Tatabánya
· IVV 10 Km Tata
· GeoCheckpoint
· 109HA/DU004
· QSL Contact
· Eladó Rádiós dolgok
· Mérőállomás kialakítása
· WS állomások javítása
· Power Saver
· Galéria
· Copyright
· Cikkek
· Letöltések
· GyIK
· Fórum
· Linkek
· Hírkategóriák
· Kapcsolatfelvétel
· Keresés
Időjárás előrejelzés
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 2
· Legújabb tag: Balazs
IVV 10 Km Tatabánya

10 Km-es Permanens IVV Túra Tatabánya
avagy a Gerecse 10 Túra


2012.04.23-án egy ragyogó napsütéses hétfői napon elmentem kislányomért az óvodába, majd (csak, hogy edzésben maradjunk) nekiindultunk a 10 Km-es tatabányai permanens IVV túrának. Készülünk a 04.28-i Gerecsére :)

A túránk a Tatabányai Jubileum Parkból a Cassandra sörözőből indult. No nem a folyadékbevitel miatt ;) pusztán itt vehetőek fel a rajtlapok. A tájékoztató átolvasása után nekiindultunk "leküzdeni" a távot. A túra teljesítését különböző ellenőrzőpontokon elhelyezett 6 számjegyből álló kódok feljegyzésével kell igazolni.

Az első ilyen "kód" rögtön a Cassandra söröző bejárati ajtaja mellett lévő ablak keretén lett "elrejtve". A kereten a jobb alsó sarokban bújik a 6 számjegyet rejtő arany színű táblácska. A számsor feljegyzése után útra is keltünk.

Az utunk a zöld "pötty" jelzés mentén a városon át a szanatóriumhoz tartó út lábáig vezetett. Ez 4,4 Km sétát jelentett. Itt letérve az aszfaltozott útról a János forrás felé haladtunk tovább. A forrást ami most nem "üzemelt" egy kellemes 500 méteres sétával el is értük. A második "kód" a forrás "névtábláján" van, jól láthatóan fehérrel felfestve. Szintén a tábla jobb alsó sarkában. Ezt nem volt nehéz megtalálnunk ;)Ez után következett egy kicsit keményebb szakasz. A következő pont a Vértes László barlang, melyben jó magam is többször jártam. Ide egy 1,4 Km-es kicsit erőltetettebb sétával lehet feljutni. Ezen a szakaszon 1400 méter hosszban 340 métert haladtunk felfelé! Ez a túra legmagasabb pontja, utána már csak lefelé mentünk. Közben átmentünk egy fa hídon, elhaladtunk az ismeretlen katona sírjánál és gyönyörködtünk a hatalmas árkokban és sziklákban. Az éledő természet ismét szép látványt nyújtott. Azt hittük csak mi vagyunk ilyenkor az erdőben :) tévedtünk, jöttek szembe szépen a túrázók.A Vértes László barlangot elérve hamar megtaláltuk a harmadik kódot. Kettő is van, DE azonosak! Az egyik a barlang bejáratának számító vas ajtó keretének a bal felső részén van elhelyezve (arany színű táblácska a 6 számmal), a másik pedig a beton oldalán kékkel felfestve (az útról már jól látható). A kódok felírása után haladtunk tovább, kissé könnyebb terepen, hiszen innen már lefelé vezetett az utunk. Közben még két barlang mellett haladtunk el.A következő pont a Kisréti vadászház (rom), amit igen kellemesen földes, kavicsos és helyenként aszfaltos úton, 1,7 Km-es laza sétával közelíthettünk meg. Közben találkoztunk erdészeti járművekkel, amelyek vezetői lelkesen üdvözöltek minket (szerintem csak kislányom lepte meg őket ;). Az út itt már a Zöld Pötty, Sárga sáv jelzésen haladt. A vadászházat lebontották ugyan, de állítottak ide egy padot, amelyen megpihenhet a megfáradt turista. A lehetőségeket kihasználva itt a kis arany színű tábla a számsorral a pad háttámlájának hátsó részén a jobb felső sarokban kapott helyet. Ez a negyedik kód.Egy rövid pihenő és folyadékpótlás után kb. 50 métert sétáltunk visszafelé. Itt az út elágazik. Balra a Zöld pötty - Piros kereszt útvonalon haladtunk tovább. Az út itt is jól járható, vegyesen kavicsos, föld és aszfalt. Ez az út már teljesen a Turul emlékműig vezetett, miközben elhaladtunk több "csúcsjelzés" és a csemetekert mellett. Az út hossza 1,6 Km.

A Turul emlékműhöz érve sajnálattal állapítottuk meg, hogy az utolsó 5-ik kódot megrongálták(eltávolították). A parkolóban lévő információs táblán lenne a helye a jobb felső sarokban. Aztán felfedeztük, hogy a tábla másik oldalán a bal felső sarokban a festékbe van karcolva egy 6 számjegyből álló számsor. Ez a javítás! Ismét elszomorított az emberi butaság... kinek volt útban az a számsor?A kód lejegyzése után, kicsit nézelődtünk, ekkorra már kissé beborult és a levegő is hűlni kezdett, de minket fűtött az eddigre már megtett közel 10 kilométer. Innen a lépcsőn lementünk, majd végig a Zöld pötty mentén visszajutottunk a kiindulási ponthoz a Cassandra sörözőhöz. Ez már a városban vezet végig. A Turul emlékműtől a Jubileum Parkig 2,3 Km-es sétával jutottunk vissza.

Többször megtettem már ezen út több részét, de így egyben még nem. A 10 kilométeres túra hol könnyebb, hol nehezebb, de így jó ahogy van! Nehézségét tekintve átlagos erőnléttel teljesíthető (5,5 éves kislányom megcsinálta). Érdemes végigsétálni és körülnézni, főleg így tavasszal. Biztosan többször megismételjük még ezt a "kis" sétát. Szívből ajánlom mindenkinek aki még nem járt erre.

A túra alatt készített képek a Galériában megtekinthetőek a teljesség igénye nélkül!!

Hozzászólások
Még nem küldtek hozzászólást
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Értékelés
Csak regisztrált tagok értékelhetnek.

Kérjük jelentkezz be vagy regisztrálj.

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 100% [1 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 0% [0 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Bejelentkezés
Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése
Ma
2017. december 16.
Szombat
Etelka, Aletta

A Nap kel 07:38-kor,
nyugszik 15:54-kor.
Holnap Lázár, Olimpia napja lesz.
Üzenőfal
Üzenet küldéséhez be kell jelentkezni

Még nem küldtek üzenetet
Top 125,976 egyedi látogató Top